B2B leads genereren; Hoe doe je dat?

Alle blogs, Leadgeneratie, Marketing automation

Gepubliceerd op: 03.29.2021
Als bedrijf wil je natuurlijk dat er alleen maar ideale klanten jouw website bezoeken om vervolgens een product of dienst af te nemen bij je. Je wilt online groeien. Je zoekt waardevolle potentiële klanten die je meerwaarde kunt bieden en waarmee je hopelijk een langdurige relatie kunt opbouwen, om zo de continuïteit van je bedrijf […] Lees verder

Als bedrijf wil je natuurlijk dat er alleen maar ideale klanten jouw website bezoeken om vervolgens een product of dienst af te nemen bij je. Je wilt online groeien.

Je zoekt waardevolle potentiële klanten die je meerwaarde kunt bieden en waarmee je hopelijk een langdurige relatie kunt opbouwen, om zo de continuïteit van je bedrijf te waarborgen.

Dat wil tenslotte ieder bedrijf, niet waar?

Maar wat als je nu te weinig leads krijgt op je website? Hoe doe je dat dan? B2B leads genereren!

In dit artikel leggen wij jou uit welke systemen je moet aanleggen op jouw website om B2B online leadgeneratie tot een succes te maken, zodat je zelf aan de slag kunt gaan om meer leads te genereren op jouw website. Als je marketing echt op een goede manier wilt aanpakken, dan zal je een lange termijn visie moeten hebben.

In dit artikel bespreken we achtereenvolgens de volgende punten:

Wat is B2B leadgeneratie?

B2B leadgeneratie is het proces waarbij bedrijven (Business-to-Business) potentiële klanten (leads) identificeren die geïnteresseerd kunnen zijn in hun producten of diensten. Het doel is om een database van prospects op te bouwen die benaderd kunnen worden via marketing- en verkoopinspanningen.

Wat zijn de belangrijkste kernpunten van van B2B leadgeneratie?

 1. Doelgroep: In tegenstelling tot B2C (Business-to-Consumer) richt B2B leadgeneratie zich op de behoeften, uitdagingen en besluitvormingsprocessen van andere bedrijven, organisaties of ondernemers.
 2. Strategieën: B2B leadgeneratie kan gebruikmaken van verschillende strategieën, zoals contentmarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO), betaalde advertenties (PPC), e-mailmarketing, social media campagnes, netwerkevenementen en beurzen.
 3. Kwalificatie: Het is belangrijk om leads te kwalificeren om te zorgen dat de inspanningen gericht zijn op prospects met een hoge kans op conversie. Dit kan door middel van leadscoring, waarbij punten worden toegekend op basis van hoe goed een lead past bij het ideale klantprofiel.
 4. Sales Funnel: B2B leadgeneratie is vaak een onderdeel van een grotere sales funnel, waarbij leads worden genurtured (lead nurturing) met als doel ze door de funnel te leiden naar een verkoop.
 5. Lange Verkoopcycli: B2B-verkoopprocessen hebben vaak langere cycli dan B2C, omdat de aankoopbeslissingen meestal grotere investeringen vereisen en door meerdere stakeholders worden genomen.
 6. Relatieopbouw: Bij B2B leadgeneratie is het opbouwen van een relatie en vertrouwen met potentiële klanten cruciaal, omdat samenwerkingsverbanden vaak langdurig en op hoge waarde gebaseerd zijn.
 7. Meetbaarheid: Het succes van B2B leadgeneratie wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit en het aantal gegenereerde leads, de conversieratio’s en uiteindelijk de ROI (Return on Investment) van de genomen marketinginspanningen.

B2B leadgeneratie is een essentieel onderdeel van de groeistrategie van veel bedrijven en vereist een goed begrip van de markt, een sterke waardepropositie en effectieve communicatie- en verkoopvaardigheden.

Definieer jouw doelgroep

Elke vorm van marketing start met het goed leren kennen en definiëren van je doelgroep.

Dus voordat je echt kan beginnen met online leadgeneratie is het van belang om je doelgroep helemaal uit te pluizen:

 • Waar bevindt de klant zich?
 • Naar wat is de klant op zoek?
 • Wat vindt de klant belangrijk?
 • Wat zijn de pijnpunten van de klant die jij met jouw product of dienst kunt oplossen?
 • Dit zijn enkele voorbeeldvragen die jij en je team vooraf moeten stellen.

Het is de bedoeling om een zo compleet mogelijk profiel te krijgen van jouw klant, oftewel het maken van persona’s.

Alleen een leeftijdscategorie van bijvoorbeeld 30 tot 40 jaar is niet genoeg om een goed beeld te krijgen van je doelgroep.

Bijvoorbeeld als life coach weet je nog steeds niet wat jouw potentiële klant nou echt wil en welke uitdagingen ze hebben.

Mochten er al aardig wat klanten jouw website bezocht hebben, kijk dan wat voor klanten dit zijn.

 • Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen?
 • Is dat via de zoekmachine van Google?
 • Of krijg je juist meer verkeer via social media?
 • Heb je juist meer lokale klanten?

Door zoveel mogelijk statistische gegevens te verzamelen, kun je een beeld vormen wie de klant is en hoe die op jouw website is terechtgekomen.

Dit is ook een manier om het klantprofiel bij te schaven.

Je wilt natuurlijk een zo goed mogelijke match hebben tussen jouw bedrijf en je klant.

Zorg voor meer bezoekers naar je website

Je hebt een goed beeld van je klant, maar hoe krijg je ze nou op je website?

Door content te creëren die waardevol is voor de klant. Door een goede doelgroepanalyse weet je precies waar de klant online actief is en hoe de klant op jouw website terecht komt.

Content strategie:

Benader en deel content met de doelgroep waar ze actief zijn. B2B klanten zijn bijvoorbeeld veel actief op LinkedIn. Voor dit kanaal zou je dus een content strategie kunnen maken. Door middel van leadmagnets kun je deze bezoekers omzetten in leads.

SEO optimalisatie:

zorg voor een goede en langdurige vindbaarheid in Google van jouw website, voor jouw doelgroep.

Online adverteren binnen Google en via social media

Door online te adverteren binnen Google en social media kun je potentiele klanten targeten op de zoekwoorden die jouw bedrijf veel leads opleveren.

Het is misschien een open deur, maar een goede samenhang van je online marketing activiteiten is cruciaal om B2B leads te genereren.

stippel een conversiefunnel uit op je website

Bij het kopen van een product op jouw website, doorloopt jouw klant een bepaald proces (conversiepad).

Klikt de websitebezoeker bijvoorbeeld op een knop ‘E-book downloaden’, dan komt de websitebezoeker op de landingspagina met een formulier om zijn of haar gegevens in te vullen.

Deze landingspagina heeft een doel: Het converteren van deze bezoeker, zodat hij of zij een lead wordt. Dit kunnen marketing qualified leads zijn of sales qualified leads.

Na het invullen van de gegevens wordt de bezoeker doorverwezen naar de bedankpagina.

Dit geeft jou de gelegenheid om een ander product of dienst te promoten op de bedankpagina.

Nu je de gegevens hebt van de bezoeker, kan de bedankmail verstuurd worden, met de gratis E-book voor de bezoeker.

Dit hele proces noem je een conversiefunnel.

Het is belangrijk om deze conversiefunnel continue te testen, om te kijken welke pagina’s het goed doen, voor het optimaliseren van je B2B online leadgeneratie.

zet Marketing automation in om leads effectief op te volgen

Zoals hierboven genoemd, heeft de klant het formulier ingevuld. Dat is waardevolle informatie, maar wat doe je er daarna precies mee?

Marketing automation zorgt ervoor dat je de lead per email ‘geautomatiseerd’ kunt voorzien van nog meer waardevolle informatie.

Gebruik verschillende soorten data die je hebt verzameld tijdens de lopende campagnes, om de klant te voorzien van content die bij zijn voorkeur past.

Dit is afhankelijk van in welke fase van aankoopproces (‘buyers journey’) de potentiele klant zich bevindt.

Heeft de prospect bijvoorbeeld geklikt op een advertentie over ‘Hoe kies je het juiste online marketingbureau?’ dan weet je dat de prospect in de vergelijkingsfase zit.

Verzamel data voor goede analyses!

Data afkomstig uit een dashboard van een van onze klanten

Data is key: zonder data geen goede analyses!

Zonder data weet je niet, hoe en waar je moet starten met optimaliseren en hoe je dus meer online leads moet genereren.

Zorg er ook voor dat je KPI’s (Kritische Prestatie Indicatoren voor succes) formuleert.

 • Wat maakt jouw campagne een succes?
 • Naar welke data moet je dan kijken om dit succes te bepalen?


Wil je bijvoorbeeld goed scoren op een bepaald zoekwoord in Google en heb je hiervoor een landingspagina gemaakt?

Dan is de sessieduur of de bouncerate van een pagina een goede indicatie van de kwaliteit van jouw landingspagina.

Voeg een livechat functie toe aan je website

Onderzoek wijst uit dat 42% van de online consumenten de voorkeur geeft aan een livechat functie op een website.

Bezoekers vinden het fijn om antwoord te krijgen op vragen die ze kunnen stellen via de website of webshop.

Het geeft ze misschien net dat laatste zetje om een aankoop te doen.

Livechat tools als Chaport, Userlike of Freshchat bieden hier een mogelijke uitkomst.

Laat van je horen via actieve LinkedIN of Facebook communities

Wat je nu bijvoorbeeld ziet gebeuren op Clubhouse is een mooi voorbeeld van hoe je onderdeel kunt worden van een online audio community en daarmee je kennis kunt delen met andere geïnteresseerden.

Naast Clubhouse zijn er natuurlijk nog vele andere groepen waar je online kunt aansluiten om zo je expertise te delen met anderen.

Wanneer je, je expertise deelt willen anderen meer van je weten en gaan ze je volgen. Ze merken op bij welk bedrijf je werkt en van het een komt het ander en voor je het weet hangt deze persoon aan de lijn, omdat je hem of haar die waardevolle tips hebt gegeven tijdens een Clubhouse bijeenkomst.

Zet leadgeneratie advertenties in via Google, Facebook & LinkedIN

Voorbeeld van een facebook lead advertentie

Met Facebook en Google lead advertenties kun je emailadressen verzamelen, die je vervolgens kunt opvolgen met een waardevolle boodschap per mail. Wees zorgvuldig in je opvolging.

Biedt extra waarde per mail en voor je het weet sluiten er nieuwe klanten aan bij je bedrijf.

Zet remarketing in om bezoekers weer terug naar je website krijgen

via GIPHY

Remarketing is iemand een advertentie voorschotelen die eerder al jouw website heeft bezocht.

Heeft iemand bijvoorbeeld een pagina op je website bezocht over het onderwerp ‘tuinhuizen’, retarget deze bezoeker dan met een advertentie waarin je een afgeronde casestudy presenteert waarbij jij een tuinhuis hebt geïnstalleerd.

Zo houd je de advertentie relevant aan wat de bezoeker eerder op jouw site is tegengekomen. De bezoeker bezoekt weer jouw website en wordt mogelijk zelfs een nieuwe lead.

Organiseer een webinar om nieuwe leads te genereren

Een webinar organiseren is zeker tijdens een pandemie een mooie manier om nieuwe prospects en leads op de hoogte te brengen van jouw producten of diensten.

Wij gebruiken de tool Webinargeek om nieuwe leads aan te trekken via een webinar.

Schrijf een whitepaper om leads te genereren

Met het schrijven van een waardevolle whitepaper ga je net een stap verder en geef je, je content een upgrade die de bezoeker graag tot zich wil nemen. Vaak kun je deze whitepapers krijgen in ruil voor je naam en emailadres.

Hiermee genereer je dus leads, die je vervolgens weer kunt opvolgen met nieuwe informatie over ditzelfde onderwerp. Hierdoor houd je het onderwerp specifiek aan de behoefte van de bezoeker en is de kans op een succesvolle voortgang een stuk groter.

Schrijf een E-book om leads te genereren

Hubspot schreef er een prachtig artikel over hoe je van start tot finish een E-book kunt schrijven.

In een E-book kun je ook een hoop van je expertise delen in ruil voor iemand zijn emailadres.

Schrijf een gastblog op iemand anders zijn website

Hiermee kom je direct in beeld bij een nieuw publiek en een nieuwe doelgroep.

Analyseer wat de frustraties zijn van klanten bij concurrenten

Waar je die informatie vindt?

In de reviews!

Dat is vaak de plek waar klanten aangeven wat ze goed vonden, maar met name ook wat ze niet goed vonden.

Pak een spreadsheet erbij. Noteer de frustraties van deze klanten en zorg dat jij dit als bedrijf beter doet of beantwoord, om zo meer leads te genereren.

B2B Leadgeneratie uitbesteden?

Wil je, je online marketing uitbesteden? Heb je meer vragen of wil je hulp van een leadgeneratie specialist? Wat is jouw uitdaging?

Neem dan contact met ons op via:

mail: info@forwardmarketing.nl
tel: 085 27 30 700

Forward Marketing denkt graag met je mee! Zo komen we samen tot de meest effectieve lead generatie strategie voor jouw bedrijf.

Meer van deze auteur:Frank van Splunter

JIJ HEBT DOELEN, WIJ OMARMEN DEZE!

Als resultaat gedreven full service online marketing bureau helpt Forward marketing jou proactief. Jij hebt doelen en wij ondersteunen je door middel van een doordachte strategie om deze te behalen… We helpen jou om kansen te ontdekken en er efficiënt gebruik van te maken.
Profiteer ook van onze onderscheidende, resultaatgerichte, meedenkende, adviserende en uitvoerende werkwijze.

Gratis SEO tips! Schrijf je nu in op onze maillijst

Pin It on Pinterest

Share This