Jobs To Be Done Framework; Alle ins-en outs!

Alle blogs

Gepubliceerd op: 12.13.2023
In de snel veranderende markt van vandaag worstelen bedrijven vaak om hun producten en diensten af te stemmen op de werkelijke behoeften van hun klanten. Traditionele marktsegmentatie en klantonderzoek schieten tekort in het onthullen van de diepere motivaties en behoeften van klanten. Dit leidt tot mislukte productlanceringen, onbevredigende klantenservice en uiteindelijk tot verlies van marktaandeel. […] Lees verder

In de snel veranderende markt van vandaag worstelen bedrijven vaak om hun producten en diensten af te stemmen op de werkelijke behoeften van hun klanten. Traditionele marktsegmentatie en klantonderzoek schieten tekort in het onthullen van de diepere motivaties en behoeften van klanten. Dit leidt tot mislukte productlanceringen, onbevredigende klantenservice en uiteindelijk tot verlies van marktaandeel.

Stel je voor dat je een product of dienst lanceert waarvan je denkt dat het een hit wordt, om vervolgens te zien dat het nauwelijks aanslaat bij je doelgroep. Of erger nog, je concurrenten begrijpen je klanten beter en kapen ze weg met oplossingen die beter aansluiten bij hun behoeften. Dit is de frustrerende realiteit voor veel bedrijven die niet diep genoeg graven in de psyche van hun klanten.

Hier komt het ‘Jobs To Be Done’ framework om de hoek kijken. Dit krachtige hulpmiddel helpt je te begrijpen wat klanten echt proberen te bereiken wanneer ze een product of dienst kopen. Het gaat niet om demografische gegevens of oppervlakkige voorkeuren, maar om de onderliggende ‘taken’ die klanten willen volbrengen.

In dit artikel duiken we in de kern van het ‘Jobs To Be Done’ framework. We onthullen hoe je dit kunt toepassen om je productontwikkeling en marketingstrategieën te verfijnen, zodat je niet alleen voldoet aan de behoeften van je klanten, maar deze zelfs overtreft. Ontdek hoe je met dit framework een diepere connectie met je klanten kunt opbouwen en je bedrijf naar nieuwe hoogten kunt stuwen.

De onderstaande onderwerpen komen aan bod in dit artikel:

Wat is het ‘Jobs To Be Done‘ framework?

Het ‘Jobs To Be Done’ framework is een innovatieve benadering die zich richt op de redenen achter de keuzes van klanten. In plaats van te kijken naar wie de klant is, concentreert het zich op wat de klant probeert te bereiken. Elk product of dienst wordt gezien als een middel om een specifieke ‘taak’ te voltooien of een probleem op te lossen.

Voorbeeld van ‘Jobs To Be Done’ in de maakindustrie

Situatieschets:

Een bedrijf in de maakindustrie, gespecialiseerd in de productie van professionele keukenapparatuur, wil zijn productlijn uitbreiden en verbeteren. Ze richten zich op restaurants en cateringbedrijven.

Motivatie van klanten:

 • Efficiëntie en Productiviteit: Restaurant- en cateringeigenaren zoeken apparatuur die hun keukenprocessen efficiënter maakt, waardoor ze meer maaltijden sneller kunnen bereiden.
 • Betrouwbaarheid en Duurzaamheid: Er is een sterke behoefte aan apparatuur die betrouwbaar is en lang meegaat, om onderbrekingen en dure reparaties te voorkomen.
 • Gebruiksgemak: Gebruikers willen apparaten die gemakkelijk te bedienen en te onderhouden zijn, wat helpt bij het verminderen van de trainingskosten voor personeel.
 • Energie-efficiëntie: Met een groeiend bewustzijn van duurzaamheid, zoeken klanten naar apparatuur die energie-efficiënt is om operationele kosten te verlagen en hun ecologische voetafdruk te minimaliseren.
 • Aanpasbaarheid: Restaurants en cateraars zoeken apparatuur die kan worden aangepast aan verschillende kookstijlen en menu-eisen.

Verwachte Uitkomst:

 • Verhoogde Keukenproductiviteit: De nieuwe apparatuur stelt restaurants in staat om maaltijden sneller en efficiënter te bereiden, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid en omzet.
 • Minder Onderhoud en Langere Levensduur: De apparatuur is betrouwbaar en vereist minder onderhoud, wat resulteert in lagere operationele kosten en minder downtime.
 • Gebruikersvriendelijkheid: Het personeel kan de apparatuur gemakkelijk bedienen en onderhouden, wat leidt tot een soepelere keukenwerking en lagere trainingskosten.
 • Duurzaamheid en Kostenbesparing: Door energie-efficiënte apparatuur te gebruiken, kunnen bedrijven hun energierekeningen verlagen en hun duurzaamheidsdoelen bereiken.
 • Flexibiliteit in Menu-ontwikkeling: De aanpasbare apparatuur stelt chefs in staat om creatief te zijn in hun menu-ontwerp, wat kan leiden tot een unieker en aantrekkelijker aanbod voor klanten.

Door deze ‘jobs’ te begrijpen en erop in te spelen, kan het bedrijf in de maakindustrie apparatuur ontwikkelen die nauw aansluit bij de behoeften en verwachtingen van hun klanten, wat resulteert in een sterkere marktpositie en verhoogde klanttevredenheid.

Hoe Jobs To Be Done Toepassen in Marketing

In marketing transformeert het ‘Jobs To Be Done’ framework hoe je communiceert met je doelgroep.

Door je te richten op de ‘taak’ die je klant wil volbrengen, kun je je marketingboodschappen en -strategieën nauwkeuriger afstemmen.

Dit betekent het creëren van content en advertenties die direct spreken tot de ‘taak’ die je klant probeert te volbrengen, wat leidt tot een hogere betrokkenheid en conversie.

 • ChatGPT Jobs To Be Done hulpmiddel: https://chat.openai.com/g/g-DXuOKcOSS-jtbd-investigator
 1. Upload een interview transcript, of de specifieke details uit het interview die je hebt liggen vanuit de klant, om te analyseren.
 2. Alle functionele, emotionele en sociale motivaties zullen door ChatGPT worden ontleed, evenals de vier factoren die de beslissing van de koper beïnvloeden en hun klantreis zal worden gevolgd van het eerste moment tot aan het daadwerkelijke gebruik van product of dienst.
 3. Het besluitvormingsproces van de klant zal door ChatGPT worden ontleed uit het transcript.
 4. De afwegingen die een koper mogelijk heeft overwogen zullen worden geïdentificeerd door ChatGPT.

Jobs To Be Done Template

Een effectieve manier om het ‘Jobs To Be Done’ framework toe te passen, is door een template te gebruiken. Deze template helpt je de specifieke ‘taak’ te identificeren, de context te begrijpen waarin deze taak plaatsvindt, en de gewenste uitkomst te definiëren. Door deze elementen in kaart te brengen, krijg je een helder beeld van wat je klanten echt nodig hebben en hoe je product of dienst daarin past.

Actieplan:

 • Verzamel jouw persona’s / doelgroepen.
 • Vul voor elke persona het template in.
 • Pak dit template erbij voordat je content gaat creëren, zodat je heel duidelijk voor ogen hebt voor wie je het schrijft en waarom je deze content gaat schrijven.

Klantbehoeften en Jobs To Be Done

Het uiteindelijke doel van het ‘Jobs To Be Done’ framework is om een dieper begrip van klantbehoeften te ontwikkelen.

Door te focussen op de ‘taak’ krijg je inzicht in de echte problemen en uitdagingen die je klanten ervaren.

Dit stelt je in staat om oplossingen te bieden die echt resoneren en waarde toevoegen, wat leidt tot langdurige klantrelaties en merkloyaliteit.

Conclusie

Het ‘Jobs To Be Done’ framework is meer dan een marketingtool; het is een mindset die je helpt om je klanten op een dieper niveau te begrijpen en te bedienen.

Door dit framework toe te passen, kun je je producten en diensten afstemmen op de werkelijke behoeften van je klanten, wat leidt tot meer succes en groei voor je bedrijf.

Begin vandaag nog met het verkennen van de ‘taken’ van je klanten en zie hoe je bedrijf transformeert.

Meer van deze auteur:Frank van Splunter

JIJ HEBT DOELEN, WIJ OMARMEN DEZE!

Als resultaat gedreven full service online marketing bureau helpt Forward marketing jou proactief. Jij hebt doelen en wij ondersteunen je door middel van een doordachte strategie om deze te behalen… We helpen jou om kansen te ontdekken en er efficiënt gebruik van te maken.
Profiteer ook van onze onderscheidende, resultaatgerichte, meedenkende, adviserende en uitvoerende werkwijze.

Gratis SEO tips! Schrijf je nu in op onze maillijst
WordPress Lightbox

Pin It on Pinterest

Share This