‘YouTube Shorts’: Haal het maximale uit YouTube in 2022!

Alle blogs, Videomarketing

Gepubliceerd op: 02.09.2021
YouTube blijft de ontwikkelingen rondom TikTok & Instagram Reels scherp in de gaten houden. Het format van korte video’s zal in 2022 ook binnen YouTube verder worden uitgerold met ‘YouTube Shorts’. ‘Shorts’ is een nieuw format, dat vorig jaar werd geïntroduceerd, waarin content creators en artiesten korte verticale video’s van maximaal 60 seconden kunnen uploaden […] Lees verder

YouTube blijft de ontwikkelingen rondom TikTok & Instagram Reels scherp in de gaten houden. Het format van korte video’s zal in 2022 ook binnen YouTube verder worden uitgerold met ‘YouTube Shorts’.

‘Shorts’ is een nieuw format, dat vorig jaar werd geïntroduceerd, waarin content creators en artiesten korte verticale video’s van maximaal 60 seconden kunnen uploaden met hun mobiele telefoon.

‘Youtube Shorts-Plank’

YouTube shorts worden op je YouTube kanaal getoond, maar ook op de Shorts-plank op de homepagina van YouTube. Youtube heeft daarnaast een creatieve tool voor korte video’s, de Shorts-camera, waarmee je heel makkelijk video’s van maximaal 15 seconden en meerdere clips kunt opnemen. Daarnaast zijn er verschillende creatieve functies beschikbaar zoals:

 • Muziek: Gratis te gebruiken nummers die vooraf zijn geselecteerd door YouTube.
 • Snelheid beheren: Opnames kunnen sneller of langzamer worden afgespeeld.
 • Timer: Door een timer in te schakelen kun je handsfree video’s opnemen en kun je ook het moment van stoppen met filmen, automatisch instellen.

Hoe neem je een ‘short’ op?

Youtube Shorts omgeving op mobiel
Youtube Shorts omgeving op mobiel
 1. Login in bij YouTube op je mobiel.
 2. Klik op ‘Maken’
 3. Klik op ‘Maak een Short’
 4. Klik op de opnameknop. Houd de knop ingedrukt als je een clip wilt opnemen. Wat je ook kunt doen is op de knop drukken om de opname te starten en nogmaals tikken om de opname te stoppen.
 5. Wil je, je clip verwijderen? Klik dan op ‘Ongedaan maken’ of klik op ‘opnieuw’ om de clip die je verwijderd hebt terug te zetten in je video.
 6. Klik op ‘volgende’ als je een voorbeeld van je video wilt bekijken. Tik je daarna nog een keer op ‘volgende’, dan kun je de details aan je video toevoegen.
 7. Voeg een titel toe. Deze bestaat uit maximaal 100 tekens
 8. Klik op ‘publiek selecteren’ zodat je aan kunt geven of je short is gemaakt voor kinderen
 9. Klik op ‘uploaden’ om af te ronden.

Hoe kunnen anderen mijn ‘Shorts’ filmpjes vinden?

 • Op de homepagina van YouTube op mobiel en op de Shorts-plank.
 • Op je eigen YouTube kanaal
 • De module ‘wat je verder kunt kijken’
 • Zoekresultaten binnen YouTube
 • Abonnementsfeeds

Tip: Gebruik je de shorts camera? Als je #shorts in je titel zet, is de kans groter dat je video op de ‘Shorts-plank’ wordt getoond. Heb je een andere korte video geüpload, die je op een andere manier hebt gemaakt, dan zet je #shorts in de titel of beschrijving van je korte video.

Hoe voeg je muziek toe aan je ‘Shorts’?

Wanneer je, je korte video opneemt op YouTube kun je op ‘Muziek toevoegen’ klikken. Hierna zie je een selectie nummers waaruit je kunt kiezen. Deze selectie kun je gratis gebruiken.

Muziek toevoegen aan Youtube Shorts

Kun je geld verdienen met ‘YouTube Shorts’?

Bij YouTube Shorts worden geen advertenties getoond. Ook krijg je er geen YouTube premium-abonnementsopbrengst voor. De neveneffecten van Shorts zijn echter wel interessant voor bedrijven en artiesten/ content creators, namelijk meer views en subscribers.

De kijktijd voor je korte video’s tellen niet mee voor de deelnamevereisten voor het YouTube-partnerprogramma.


Is YouTube Shorts al beschikbaar in Nederland?

Jazeker. Het maken van YouTube Shorts is mogelijk via je mobiele telefoon. De functie / tool staat echter nog in de kinderschoenen en wordt ook aangegeven als ‘beta versie’ momenteel.

Meer vragen? Neem contact op!

Tijdje terug schreven we ook een artikel over Youtube SEO optimalisatie tips die je misschien ook nog wel interessant vindt om te lezen en hierop aansluit.

Schroom niet om contact op te nemen met de specialisten van Forward Marketing. Die helpen je uiteraard graag verder als je vragen hebt over dit onderwerp!

☎ 085 27 30 700

Mail: info@forwardmarketing.nl

Meer van deze auteur:Frank van Splunter

JIJ HEBT DOELEN, WIJ OMARMEN DEZE!

Als resultaat gedreven full service online marketing bureau helpt Forward marketing jou proactief. Jij hebt doelen en wij ondersteunen je door middel van een doordachte strategie om deze te behalen… We helpen jou om kansen te ontdekken en er efficiënt gebruik van te maken.
Profiteer ook van onze onderscheidende, resultaatgerichte, meedenkende, adviserende en uitvoerende werkwijze.

Gratis SEO tips! Schrijf je nu in op onze maillijst

Pin It on Pinterest

Share This